logo catedra newsletter

SÓN FELICES LES PERSONES QUE VIUEN A LLEIDA?

Un any més ens endinsem en l'estudi Mapa de la Felicitat i Lleida Televisió ens ajuda a fer-ne ressò.

El passat dimarts 8 de febrer, el Carles Alsinet i la Cristina Torrelles van presentar al programa Conneticat de Lleida Televisió l'estudi Mapa de la Felicitat que estem duent a terme des de la Càtedra i el moviment #ContagiaFelicitat.

En relació a l'estudi, l'any 2016 ja vàrem realitzar una recollida de dades sobre felicitat i qualitat de vida de les persones de les comarques de Lleida mitjançant un qüestionari online. En aquesta, van participar 1620 persones de les comarques de Lleida distribuïdes en 78 municipis (d'un total de 231) i es va destacar la participació de persones de totes les capitals de comarca (Pont de Suert, La Seu d’Urgell, Puigcerdà, Les Borges Blanques, Balaguer, Tremp, Sort, Mollerussa, Cervera, Lleida, Solsona, Tàrrega i Vielha e Mijaran).

En aquest es va concloure que el grau de felicitat de les comarques de Lleida es troba en 6,8 sobre 10, en comparació amb el 7,33 de mitjana de Catalunya

Actualment, estem recollint de nou dades i fins al moment comptem amb 1500 qüestionaris, esperant tenir major mostra de població de pobles, i pròximament amb el llançament de l’enquesta a la ciutat de Lleida esperem arribar a les 2000.

El qüestionari recull dades sobre felicitat, benestar personal, benestar social i optimisme. Aquestes ens permetran oferir una panoràmica de la situació de les persones que viuen al territori, establir els nivells de benestar per poder-los comparar amb l'estudi realitzat el 2016 i crear un mapa actualitzat de la felicitat de la ciutadania de les comarques de Lleida (consulta el Mapa de la Felicitat del 2016). L’enquesta té preguntes obertes on les persones poden expressar allò que els fa feliços i aquesta informació pot ser d’importància per a la millora de les accions futures i de les polítiques públiques de cada municipi.

La recollida de dades s’està fent online a través de les xarxes i a través de l’ebando a aquells municipis que disposen d’aquesta aplicació. Si encara no l'heu contestat, ens podeu ajudar a aconseguir més mostra accedint mitjançant aquest enllaç, no us ocuparà més de 10 minuts. 


DESCOBREIX LES TEVES FORTALESES

Comencem l'any seguint amb el projecte "Descobreix les teves fortaleses" a l'Institut Ronda i al Col·legi Sagrada Família

Un any més, en aquest curs acadèmic tornem a portar a terme el projecte “Descobreix les teves fortaleses” amb el suport de Global Lleida. Aquest, va dirigit a l’alumnat de 4rt d'ESO de diferents instituts de la ciutat de Lleida, en aquest cas l’Institut Ronda i el Col·legi Sagrada Família,  i alumnat del cicle formatiu de grau superior de l’Escola Agrària del Pallars i l’Escola Agrària de Tàrrega. 

És per això que el dijous 22 de novembre es va realitzar el taller a l'alumnat de l'Escola Agrària de Tàrrega, divendres passat 25 de gener vam anar a l’Institut Ronda, i properament durant el mes de febrer i de març anirem al Col·legi Sagrada Família i a l’Escola Agrària del Pallars. 

El projecte “Descobreix les teves fortaleses” es porta aplicant anualment des del 2015 i porta per objectiu que l’estudiantat identifiqui i desenvolupi les seves fortaleses, el seu nivell de benestar, felicitat i intel·ligència emocional. A més a més, de treballar en el desenvolupament de noves eines i recursos per prendre decisions, potenciant allò que saben fer i els hi permetrà millorar el seu rendiment acadèmic, les relacions socials  i l'autoconeixement. Un projecte que pretén facilitar l'orientació acadèmica i la presa decisions pel que fa al seu futur professional.

Per a més informació sobre el projecte prem aquí.


LLEIDA, CIUTAT AMB VALORS

Lleida, ciutat amb valors és una iniciativa que pretén fomentar i desenvolupar un marc de valors compartit de la ciutat de Lleida.

L’Ajuntament de Lleida i la Càtedra d’Innovació Social de la UdL hem impulsat el projecte LLEIDA, CIUTAT AMB VALORS. Aquesta iniciativa pretén fomentar i desenvolupar un marc de valors compartit a la ciutat de Lleida. Els valors son el motor que impulsen el desenvolupament humà i comunitari de la ciutat.

Lleida, ciutat amb valors considera aquests darrers com els principis, virtuts o qualitats que caracteritzen una persona o una acció que es considera positius o de gran importància per a una comunitat.

Els valors son les qualitats que ens impulsen a actuar d’una o altra manera perquè formen part de les creences, determinen les conductes i expressen els interessos i sentiments. En aquest sentit els valors defineixen els pensaments de les persones i la manera en com volen viure i compartir les seves experiències amb els que els envolten.

Fins al moment s’han realitzat dues sessions de treball amb més de 20 persones tècniques municipals on hem treballat quins son els valors que té i t’agradaria que tingués la ciutadania de Lleida i els valors que creuen que s’han de potenciar com a ciutat.

En aquesta carta de valors es destaca que Lleida hauria de potenciar els següents aspectes per continuar sent i/o arribar a ser una ciutat acollidora, amable, cívica, coherent i amb sentit comú, creativa i innovadora, amb cultura de pau, educadora, identitària, inclusiva, participativa, proactiva, solidària i sostenible.

A més de confeccionar aquest vademècum de valors de la ciutat de Lleida s’ha establert una proposta de comportaments associats a la ciutadania, a les organitzacions socials i educatives i a l’administració per tal de passar a l’acció des de tots els nivells del municipi.


PARLEM A LA RÀDIO SOBRE SI LA CIUTADANIA DE LLEIDA ÉS FELIÇ

Participem a EMUN FM Ràdio en motiu del Dia Internacional de la Ràdio per parlar sobre el Mapa de la Felicitat i altres projectes.

Dimecres 13 de febrer, amb motiu del Dia Internacional de la Ràdio, vam anar tot l'equip al programa d'EMUN FM Ràdio presentat per la Pili Garcia, especialment per parlar sobre si la ciutadania de Lleida és feliç d'acord a l'últim Mapa de la Felicitat que vam realitzar el 2016. A més a més, de parlar breument d'altres projectes com les "Càpsules per a la gestió del talent" i en concret del Mapa de la Felicitat que presentarem el pròxim mes de març.

Per poder escoltar el programa accedeix aquí.


PRESENTACIÓ A LA PAERIA DEL PROJECTE LLEIDA, CIUTAT AMB VALORS

L'Ajuntament de Lleida presenta el projecte Lleida, ciutat amb valors que realitza la Càtedra d'Innovació Social de la UdL

Dimecres 27 de febrer de 2019, la Paeria va presentar el projecte Lleida, ciutat amb valors perquè de manera consensuada i unànime s’avanci en una ciutat de valors en els quals els agents socials, civils, entitats... s’hi sentin identificats i s’hi comprometin.

El projecte de valors de la ciutat s'ha de treballar conjuntament amb la ciutadania amb l'objectiu de definir cap a on volem avançar, com ho volem fer i que tots els actors hi assumeixin les seves responsabilitats, és un projecte de ciutat.

El Comissionat de la Ciutat dels Valors de l'Ajuntament de Lleida, Carles Alsinet Mora considera que en la construcció del model de ciutat que volem, Lleida compta i creu en les persones. Les persones són el centre. Amb aquest projecte es crea un espai de debat i de participació perquè aquest motor de confluències sigui el que impulsi també el desenvolupament humà i comunitari de la ciutat. La carta de valors que en resulti ha d’integrar-se al procés de canvi de la ciutat, per a la construcció d'un futur que augmenti la qualitat de vida de les persones.

Fins al moment s’han realitzat dues sessions de treball amb més de 20 persones tècniques municipals on hem treballat quins son els valors que té i t’agradaria que tingués la ciutadania de Lleida i els valors que creuen que s’han de potenciar com a ciutat.

Durant el mes de març es realitzaran sessions participatives als barris on hi està convidada la ciutadania en general i les entitats que hi vulguin participar. L'objectiu és treballar els valors que tenim i que ens agradaria potenciar com a ciutat i proposar accions concretes per poder-los treballar.


APODERAR FORMADORS DE FORMADORS

Treballem amb la metodologia Design Thinking® a l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) de Lleida

Durant els mesos de febrer i març hem desenvolupat un taller adreçat als professionals formadors de l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) de Lleida.

El Design Thinking® és una tècnica la qual permet generar idees innovadores i noves oportunitats enfocades en el desenvolupament de l’estratègia organitzacional, per tant, una de les seves principals avantatges és que pot ser aplicada en qualsevol àmbit professional.

Amb l’objectiu de conèixer i desenvolupar aquesta metodologia, vam treballar aspectes com la creativitat, la planificació, la comunicació i el treball en equip a través de 6 càpsules pràctiques a l’IMO de Lleida. 


TALLER DE CREATIVITAT PER EMPRESES

Evoluciona i Creix, un programa innovador adreçat a facilitar eines per impulsar la creativitat i la innovació a l’empresa

El dia 2 de març vam realitzar una sessió de creativitat amb professionals del sector empresari emmarcat en el programa Evoluciona i Creix impulsat per l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO) de Lleida.

Durant aquesta sessió vam poder treballar, a partir d’enfocaments teòric-pràctics, quines són les possibilitats i avantatges de la creativitat aplicada en l’àmbit organitzacional. A més a més, de conèixer quin rol tenen les fortaleses personals, mitjançant dinàmiques innovadores de gamificació, i com podem desenvolupar-les en el marc dels equips i les organitzacions.


DIA INTERNACIONAL DE LA FELICITAT, 20 DE MARÇ

Continuem apostant per millorar la qualitat de vida de les persones, en el març del Dia Internacional de la Felicitat, aquest any 2019 hem realitzat el Mapa de la Felicitat de les Comarques de Lleida

La Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida continua apostant per millorar la qualitat de vida de les persones de les comarques de Lleida. Des del 2016 hem realitzat activitats lúdiques i de divulgació en el marc del dia 20 de març, Dia Internacional de la Felicitat a través del moviment #Contagiafelicitat. Aquest any 2019 hem realitzat el Mapa de la Felicitat de les Comarques de Lleida.

El projecte #ContagiaFelicitat #Lleida pren en consideració variables àmpliament estudiades i les posem en pràctica a través de les activitats, amb l’objectiu de despertar la consciència de les persones i ampliar el seu coneixement respecte a la convergència entre la cerca de la felicitat i l’acompliment dels objectius personals i/o professionals.

Els objectius del #ContagiaFelicitat són:

  • Fomentar un moviment a Lleida, i més enllà, que promocioni la felicitat i l’atenció dels ciutadans en els aspectes positius de la seva pròpia vida.
  • Donar a conèixer l’estat de la felicitat, la motivació, les fortaleses i el benestar a nivell local i recollir dades per millorar les polítiques públiques que es puguin afavorir en aquests aspectes de la vida de les persones.

Aquest any s’ha realitzat el Mapa de la Felicitat que ens aporta de manera visual el grau de satisfacció amb la vida que tenen les persones de les comarques de Lleida (7,2), ens permet comparar-ho amb les dades de Catalunya (7,3), Espanya (6,9) i Europa (7,1) i ens permet reflexionar sobre les accions que hauríem de realitzar per augmentar els nivells de benestar de la ciutadania del territori lleidatà.

També s’ha realitzat un estudi sobre el grau de satisfacció amb la vida, el benestar, la felicitat, l’optimisme i el benestar social a les comarques de Lleida. Concretament hi ha participat persones de més de 150 municipis. De les 2027 persones enquestades el 72% són dones i el 28% homes, el 29% té entre 18 i 34 anys, el 51% entre 35 i 54 anys, el 20% més de 55 anys.

Enllaç Mapa de la Felicitat de les Comarques de Lleida


CÀPSULA A L’ESCOLA AGRÀRIA DE TÀRREGA

Desenvolupant i potenciant les fortaleses individuals dels alumnes

En col·laboració amb l’Escola Agrària de Tàrrega, el dia 6 de març vam dur a terme, per segona vegada, una càpsula de desenvolupament i potenciació de les fortaleses individuals amb els joves que es volen incorporar al món rural.

En aquesta càpsula, mitjançant accions individuals i col·lectives, vam treballar la identificació i promoció de les fortaleses de les persones i, especialment, com poden ser desenvolupades en el context laboral de l’agricultura i ramaderia.


CONSULTORIA

Descobreix tot el que oferim

Recentment hem actualitzat les formacions i accions transversals, de l’espai de Consultoria, que realitzem des de la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida. En aquest, podràs trobar un document amb tota la informació detallada de cada acció, accedeix-hi aquí


CÀPSULES PER A LA GESTIÓ DEL TALENT

Realitzem tallers participatius dirigits a adolescents de l'Institut Ronda

Durant el primer trimestre d'aquest any, hem realitzat el programa pilot Càpsules per a la Gestió del Talent a dos grups d’adolescents de 4rt d’ESO de l’Institut Ronda de Lleida.

Aquest programa, consta d’un seguit de 5 tallers participatius enfocats a promoure eines pel creixement personal, mitjançant el treball i millora del benestar, les fortaleses, l’optimisme, la gratitud, i les expectatives dels adolescents.

En les activitats s’han utilitzat metodologies creatives i innovadores que han facilitat el procès de participació.

Esperem ben aviat poder compartir-vos els resultats obtinguts de les avaluacions.


CÀPSULES INNOVACIÓ SOCIAL 2019

Experiències, respostes i solucions

Un any més, i ja en van sis, des de la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat hem col·laborat juntament amb l’Obra Social La Caixa a la VI edició de les Capsules d’Innovació Social organitzades per l’Ajuntament de Lleida.

Aquestes tenen com a  objectiu facilitar una mirada global que va més enllà del món dels serveis socials i abastar diverses experiències en què s’aplica la innovació. Sempre apostant per mostrar metodologies creatives i innovadores que posen en relleu el capital humà de les organitzacions obrint noves vies de treball en els diferents àmbits de l’atenció a les persones.

En aquesta edició s’han presentat experiències que impliquen una perspectiva relacional, d’apoderament de les persones, de la utilitat de les tecnologies en el camp social i d’experiències que tenen com a centre a la persona dins la política urbanística.

El dilluns 25 de març es va portar a terme un taller d’autoavaluació i col·loquis familiars a càrrec de’n Ramon Julià i l’Alba Pirla, amb l'objectiu de descobrir el perquè, el per a què i el com ens podem autoavaluar des d’una reflexió, feta des dels principis d’honestedat, d’ètica, visió crítica, holística i basada en raonaments teòrics i metodològics, per a la millora professional en la intervenció.

 

El dimarts 26 de març la Jornada es va centrar en la presentació de diverses experiències al voltant del disseny, l’espai públic i la cohesió social; la inclusió i igualtat en els centres educatius; el projecte de la Paeria “Posa’t en on” sobre el bon ús de les pantalles mòbils en els escolars i adolescents; l’assatjament escolar;  l’apoderament de la dona; entre altres. Compartint el nexe comú de la perspectiva relacional, l’apoderament de les persones i grups, la facilitació d’entorns de confiança mútua i la participació social per posar en valor les capacitats humanes.

Consulta el programa aquí


LLEIDA, CIUTAT AMB VALORS

Construïm la Carta de Valors de la ciutat de Lleida

L’Ajuntament de Lleida a través de la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida està realitzant el projecte Lleida, Ciutat amb Valors amb l’objectiu de crear la Carta de Valors de la ciutat de Lleida i treballar-los des de la ciutadania, les organitzacions socials i educatives i l’administració pública amb accions de sensibilització, formació i reconeixement dels valors.

Després de realitzar diverses accions de treball, tres amb equips tècnics municipals i un estudi Delphi amb persones expertes de diferents àmbits, durant el mes de març s’han realitzat tres tallers participatius als barris, amb més de 50 participants. El primer el dilluns 11 de març a l’Escola La Mitjana, el segon el dijous 14 de març a l’Escola Frederic Godàs i el tercer, el dimarts 19 de març a l’Escola Joc de la Bola. L’objectiu dels tallers era consensuar els valors que s’haurien de potenciar com a ciutat de Lleida i amb aquestes sessions de treball es va arribar a la conclusió que s’han de treballar els 10 valors següents: Acolliment, Civisme, Educació, Emprenedoria, Igualtat, Innovació i Creativitat, Respecte-Inclusió, Solidaritat i Sostenibilitat.

Aquests valors anterior són els que constituiran la Carta de Valors de la Ciutat de Lleida. En aquest document sortiran detallades les definicions i accions de sensibilització, formació i reconeixement associades a cada valor.

Properament tindrà lloc l’acte de presentació de la Carta de Valors amb l’objectiu de donar-la a conèixer i establir compromisos respecte a les accions que promocionen aquests valors a la ciutat de Lleida. Aquest acte és obert a la ciutadania en general, a les organitzacions socials i educatives.

Aprofitem per donar un agraïment a totes les persones que heu participat en els diferents tallers que s’han realitzat als barris.